Téměř všichni řešíme krásu. Všichni se chceme cítit dobře, chceme být v kondici. Právě proto je slovní spojení „jak zhubnout“ na internetu jedním z nejvyhledávanějších.

Hubnutí na vlastní kůži

Podělím se s vámi o vlastní zkušenost, která funguje a může pomoci i vám!

Jako autorka Školy seznamování vím, že dobrý pocit ze sebe sama ovlivňuje naší úspěšnost v navazování kontaktů i ve vystupování. Já sama jsem začala s aktivním seznamováním v době, kdy moje sebevědomí potřebovalo pořádně nakopnout. Takže jsem na sobě začala pracovat po všech stránkách – tedy i té fyzické.

Dvě těhotenství, práce z domova u počítače k tomu vášeň pro vaření se na mé postavě poněkud nepříznivě podepsaly. Po druhém porodu, jsem si řekla, že se sebou musím něco udělat. Začala jsem hubnout 15. 6. z váhy 79 kg. Můj cíl byla váha 60 kg. A 20. 9. téhož roku mi váha ukázala 57,3 kg.

Jak sundat 20 kg dolů za 3 měsíce?

Během léta jsem doslova nestačila střídat velikosti oblečení a mé okolí mě měsíc po měsíci téměř nepoznávalo. Váhu si už přes rok držím bez zásadního omezování. Mé stravovací návyky se změnily, ale občas si bez výčitek dám rohlík s máslem a čokoládovým krémem, svíčkovou s knedlíkem nebo těstoviny se slaninou.

Jak na to?

  • Prvním a nejdůležitějším krokem, který jsem musela udělat bylo ROZHODNUTÍ. Prostě jsem věděla, že JDU DO TOHO a DOKÁŽU TO! To je esenciální záležitost pro každého, kdo chce se sebou něco udělat. Moje psychické nastavení bylo silné a mělo jasný cíl.
  • Druhou nejdůležitější věcí je – udělat si na to čas! Vyhradit si v diáři místo na pohyb i půlhodinu denně navíc, když budete pro sebe vařit zvlášť. Já musela např. uspořádat práci a zařídit hlídání. Je to o prioritách a umění neplýtvat časem.

K celé proměně už stačily jen dvě věci:

  1. Změnit svůj jídelníček. Pečivo nahradil rýžový chlebíček nebo ovesná omeleta. Přílohy se zmenšily a tvořila je hlavně rýže nebo 1 větší brambora. Ovoce jen dopoledne. Mléčné výrobky pouze nízkotučné a neslazené. A jinak hodně bílého masa, ryb, vajec na různé způsoby, zelenina, zelenina a zase zelenina. Chuť na sladké jsem zaháněla kávou s mlékem slazenou Stevií. Nízkotučné jogurty a tvarohy jsem si občas doslazovala umělým sladidlem. Nebo jsem si dala proteinový koktejl, proteinovou palačinku apod. Chuť byla uspokojena a dieta fungovala dál.
  2. Dvakrát týdně jsem chodila do posilovny (10 minut běžecký pás, 50 minut posilování, 30 minut běžecký pás) a jednou týdně si dala nějakou další pohybovou aktivitu (zumba, plavání, běh…).

Jedla jsem často 5x i 6x denně a nikdy nešla spát hladová.

Díky tomuto procesu jsem den za dnem cítila, jak se na mě tuk doslova rozpouští. Výsledky pro mě byly povzbuzením a další motivací.

MŮJ TIP

  1. Příprava se vyplatí! Mějte jídlo připravené předem. Jakmile na vás přijde hlad a nebudete mít po ruce „něco dietního“, je velká pravděpodobnost, že sáhnete po čemkoliv, jen abyste zahnali hlad nebo únavu. Případně to vydržíte a vaše tělo bude hladovět a nebude vám dobře.
  2. Jednou týdně resp. jedno jídlo týdně (u mně to byla sobota nebo neděle večer) si udělejte jídelníčkové volno. To znamená, že si k večeři dáte cokoliv, co máte rádi. Třeba i hranolky s kečupem. Je to chvíle, na kterou se můžete těšit a podvědomě si tak odškrtnete další týden dobré práce.
  3. Když uděláte chybu – např. si dáte dortík, čokoládu nebo pizzu, protože jste na to měli děsnou chuť a neovládli jste se, tak nezoufejte! Zařaďte toto jídlo do svého plánu (viz předchozí odstavec) a jezte dál tak, jak máte.
  4. Pokud by na vás přišla nálada: „Tak když už jsem teď snědla ten čokoládovej dortík, tak se na to můžu vykašlat a dám si ještě grilovanou krkovici a pivo.“ Vzpomeňte si na následující radu: „Zacházet takto s dietou resp. se svým tělem je jako, kdyby vám spadl telefon na zem a vy místo toho abyste ho zvedli a bezpečně uložili do kabelky, ho ještě nakopnete a budete po něm skákat v podpatcích.“ S telefonem byste takto za jednu vaší chybu nezacházeli, tak se tak, prosím, nechovejte sami k sobě!

Držím vám palce!

Leave a Reply

Your email address will not be published.