Manipulace je často skloňovaný termín. Víte jak ji rozpoznat a bránit se?

Každý vztah zažívá chvíle, kdy dochází ke zneužívání slov. Komunikace selhává . Každý někdy řekl věci, které by raději vzal zpět. Všichni jsme občas zaměření pouze na sebe, ne na vztah. Nejsme vždy laskaví. Někdy se pokoušíme zvítězit za každou cenu! Anebo si alespoň „vyrovnat skóre“. Problémem je sobectví. Vidíme chyby druhých a sami o sobě si myslíme, že jsme v právu. Pozor na těchto 10 vět, které vás můžou doslova přitlačit na zeď.

Deset manipulací, zabijáků jakékoliv diskuze

  1. Vyvolávání pocitu viny
  2. Poukazování na chyby
  3. Označování (nálepkování)
  4. Křik
  5. Sarkasmus
  6. Obviňování
  7. Očerňování, shazování, kdy je cílem partnera ztrapnit
  8. Výhrůžky
  9. Požadavky
  10. Převracení skutečností a popírání

Konflikt jako příležitost

Kritika, která se nezaměřuje na zlepšení, druhému pouze ublíží a nic nevyřeší. Ve skutečnosti jsou konflikty příležitostí, kdy můžete tvořit. Hádka by měla být jako bouřka po dlouhých tropických dnech. Měla by dát vám úlevu. Zbavit se napětí. Pročistíte partnerské ovzduší. Mraky zmizí, vítr se utiší. Následné usmíření je jako čerstvá vláha, která skropí zem. Divoké bouře odlámou staré nemocné větve, které vztah jen vysilují nebo vyvrátí stromy se špatnými kořeny, aby mohla být zaseta nová dobrá semena.
K tomu, aby to bylo možné potřebujete konstruktivní kritiku. Občas druhé kritizujete za něco, co nezvládli, co udělali špatně, co zkazili. Často býváte pod vlivem emocí příliš zbrklí a zlobíte se na druhé dřív, než zjistíte, jaké měli možnosti. Jak situaci chápali oni. Jaké měli motivy.
Učte se svoje negativní impulzy trochu přibrzdit. Položte prostou otázku, která vám umožní zjistit, co se stalo, proč to daný člověk udělal resp. neudělal.

„Nemám-li jiné lepší řešení nebo nápad, pak si nestěžuji. Neumí-li to lépe, pak nekritizuji.”

Olga Strnadová

Oddechový čas

Je-li hádka příliš emotivní, vypjatá a jste-li na pokraji svých sil, přerušte ji! Neznamená to, že jeden z partnerů vzteky práskne dveřmi a zmizí. Oznamte druhému, že si potřebujete vyvětrat hlavu, že se za půl hodiny vrátíte a proberete to.
Doporučuji, abyste během této půl hodiny byli každý o samotě. Nechoďte se uklidnit k dětem do pokoje. Nevolejte kamarádce nebo mamince. Nechoďte do hospody. Ani si nesedněte k počítači, ať už je to k práci nebo k flákání na internetu. Buďte sami se sebou.
Třicet minut o samotě je dostačující doba, abyste se vybouřili, v duchu nebo i nahlas si zanadávali. Vychladnete a začnete přemýšlet jasněji. Zásadním a možná nejtěžším krokem je uvědomit si, že kritik vám chce pomoci ke změně. Stojí tedy na vaší straně, i když to dělá možná nešikovně. To vám pomůže podívat se na věc z úhlu vašeho partnera. Když cítíte, že už jste připraveni, pak se společně s partnerem vraťte zpátky k tématu. Sedněte si vedle sebe, dívejte se stejným směrem (jako byste se společně dívali na vzniklou situaci) a proberte to ještě jednou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.