Slavíte svátek svatého Valentýna? Kde se vzal? Proč se slaví? Jaký dárek jsem pro vás připravila?

Manželství znamená milovat

Často zapomínáme na skutečnou manželskou lásku. Mezi láskou a zamilovaností je velký rozdíl. Milovat je sloveso, je to aktivita. Jak každodenně žijeme lásku? Jak se dáváme jeden druhému? Podívejte se na video, mám pro vás dárek!

Odkazy

Kniha – pracovní verze ke stažení: Výzva lásky v PDF
Kniha k zakoupení: Výzva lásky
Film ke shlédnutí: V jednom ohni

Svatý Valentýn

Jedna z nejznámějších legend o svatém Valentýnovi tvrdí, že kněz jménem Valentýn, který žil za časů římského císaře Klaudia, byl 14. února popraven za to, že proti nařízení císaře oddával mladé vojáky za jejich vyvolené. Císař Klaudius zjistil, že mu mnohem lépe slouží svobodní vojáci, kterým nevadí odcházet do války, protože nemají ženy a děti, a tak svatby svých vojáků zakázal.  Kněz Valentýn tedy oddával tajně a když byla jeho zrada zjištěna, byl uvězněn do žaláře.

Další legendy mluví o tom, že díky jeho schopnostem navrátil zrak dceři svého věznitele, Julii. V předvečer své popravy jí napsal své poslední psaní s podpisem „tvůj Valentýn“, který se dodnes používá jako zakončení mnoha valentýnských přání, zejména v anglosaské kultuře.

I když mnozí tvrdí, že svatý Valentýn spjatý s romantikou k nám přišel jako komerční svátek ze Spojených států amerických, původ oslav lásky sahá do středověké Anglie, kdy se o něm ve své básni zmiňuje světoznámý autor Geoffrey Chaucer. Přesně tam se začal svatý Valentýn slavit zasíláním milostných psaníček, čokolád či květin. V Norfolku však podle místních zvyků chodí po domech Jack Valentýn, který nechává před dveřmi sladkosti a dárečky pro děti. V Slovinsku považují svatého Valentýna, nebo-li Zdravka, za posla jara, který na 14. února probouzí květiny a je patronem včelařů a poutníků.

Leave a Reply

Your email address will not be published.